nuffnang

Ahad, 19 Disember 2010

Trip memancing 3 - 5 Disember 2010

Trip Memancing 3 – 5 Disember 2010.<span class=

Lokasi : Pulau Jarak, PERAK.

Trip bertarikh 3 – 5 Disember 2010 diatur oleh Mr. Leong, Silibin, Perak – tuan punya bot memancing DEEP SEA MASTER (DSM) yang berpengkalan di Lumut, Perak. Selain bot tersebut beliau juga mempunyai 2 buah lagi bot di Pantai Remis dan Kuala Sepetang, Taiping. Trip ini adalah sebagai trip gantian kepada trip pertama yang mana tangkapan ikan langsung tidak memuaskan kerana laut yang bergelora. Pada trip kali ini beliau hanya mengenakan bayaran Rm 250.00 sahaja seorang. betuiiii...ke?, tanya kawan-kawan....macam tak percaya pulak kata depa.... Leong kenakan bayaran semurah itu siap dengan makan minum.......kena ayat betul-betul taukeh ni......jalan......

Pada trip kali ini keadaan cuaca agak baik dan perjalanan pergi dan balik memancing lancar. Trip pertama bulan Oktober saya memandu berseorangan dari Alor Setar ke Lumut. Namun pada trip ini saya ditemani Saudara Roslan (Public Bank) dari Kepala Batas, Seberang Perai dan juga Saudara Jo dari Kg. Changkat, Nibong Tebal.

Bot DSM boleh dikategorikan sebagai yang terbaik (mungkin) disebelah pantai barat. Mempunyai katil 2 tingkat dan siap dengan bilik yang dipasang air-cond. Kalau nak pergi tidur memang sedap dan pemancing yang mabuk tentu selesa dan nenyak tidur. Bagi sebuah bot yang besar selalunya untuk memancing ikan ada kelemahanya. Apabila sahaja bot diparking pada sesuatu lubuk, maka faktor angin menjadi penentu. Maknanya angin yang bertiup dari sisi bot akan menolak bot beberapa meter dari lubuk asal. Ini bermakna pemancing yang berada disebelah bot arah angin bertiup akan mempunyai kelebihan mendapat ikan yang banyak kerana mereka tidak tersasar jauh dari lubuk asal yang berada dibawah bot. Manakala pemancing disebelah lagi akan tersasar jauh dari lubuk asal. Itulah yang terjadi kepada kami semasa memancing pada trip ini. Pada masa pemancing disebelah bot mendapat ikan yang disebelah lagi menjadi pemerhati. Sebaiknya pada pengalaman saya saiz bot yang baik untuk memancing adalah sepertimana bot-bot di Adang, Thailand. Pada 24 – 27 Disember ini saya dan rakan-rakan memancing dari Kuantan, Ipoh dan Penang akan memancing di Adang untuk menghilangkan kerinduan pada keindahanya. Insyallah saya akan coretkan dan gambarkan trip memancing disana.

Saya paparkan gambar-gambar yang sempat dirakam semasa trip memancing kali ini untuk tatapan tuan-tuan semua. Tangkapan yang diperolehi adalah diketegorikan pada tahap sederhana sahaja. Semoga gambar-gambar ini akan dapat menghilangkan rasa gian memancing pada pemancing-pemancing yang sudah lama tak turun kelaut memancing. Atau juga dapat meracun mereka supaya segera mengatur trip memancing….... dirakamkan ucapan terima kasih kepada pengikut yang mengikuti blog ini.........tqvm.

ARTIKAL yang akan dikeluarkan dalam masa terdekat...Adang, Nok Kiau di Perairan Andaman Sudah Pulih Stok Ikanya Sepertimana Sebelum Tsunami Melanda. Benarkah Cerita Ini?....Tunggu....




2 ulasan:

  1. Badrol Hasni Abdullah Sani29 Disember 2010 10:24 PTG

    Cayalah Ali...tak sabor nak baca laporan PECAH TONG dr NOK KIAU..!!!!! Perrrggghhh MESTI BEST..!!

    BalasPadam
  2. insyallah.....dlm minggu ni saya akan ushakan artikel trip terbaharu. tu gmbr teratas tu saya ambil masa pi krabi. dok ingat2 mcm muka sapa haaaaa.....

    BalasPadam

Sila Komen Disini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...